Jaostot ja lajit

Jääkiekko

Kilpaileminen on lapselle kova juttu!

Nuoren Suomen KilpaILO-kampanjalla kiinnitettiin huomiota aikuisten rooliin lasten kilpaurheilussa. Miten valmentajat ja vanhemmat kannustavat ja kuinka lapset sen kokevat? Aikuisten vastuuta ja lasten oikeutta nauttia kilpaurheilusta käsiteltiin syksyn aikana asiantuntijaseminaareissa ja urheiluseuroissa.

Jääkiekkovalmentaja Hannu Aravirta kommentoi Lahden seminaarissa lasten kilpaurheilua huippu-urheilun näkökulmasta. Hän totesi KilpaILO-termin sopivan loistavasti myös aikuisten urheiluun, mutta korosti valmentajien, vanhempien ja joukkueenjohdon vastuuta pitää ero huippu-urheilun ja lasten urheilun välillä täysin selkeänä.

- Kristallinkirkkaana tulee mielessä pitää myös se, että ennen murrosikää liikkumisen monipuolisuus ja omaehtoisuuteen kannustaminen on se tärkein juttu, Aravirta painotti.

Aravirta hauskuutti yleisöä muistelemalla omia kokemuksiaan isänä kentän laidalta.

- Poikani oli noin10-12-vuotias pelatessaan jääkiekkoa maalivahtina. Erään pelin lopussa koholaukaus tuli kohti maalia, eikä poika tuntunut reagoivan siihen ollenkaan. Viime hetkellä hän pukkasi kiekon sivuun kypärällään. Kun itse hämmästelin kotimatkalla, että miksei sitä voinut hanskaan ottaa, poika totesi, että kun peli oli meille 5-2, ajattelin järjestää yleisölle vähän hauskuutta. Siinä oli varmaan juuri se KilpaILOn idea.

"Kilpaileminen on totta kai kivempaa kuin harjoitteleminen!
On helpompi kisata, kun tietää että katsomossa on joku, eikä ole ihan yksin."
- Hanna-Maria, 15 v.

"Jos on mennyt tosi huonosti, en ehkä haluaisi, että vanhemmat sanovat mitään, mutta valmentajalta on hyvä kuulla rehellinen mielipide." - Lauri, 15 v.

Psykologi Tuovi Keränen on perehtynyt lasten kilpaurheiluharrastukseen.

- Eri ikävaiheissa valmentajilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia, valmentajan tulee pystyä kasvamaan lasten mukana. Hän ryhmittelee lapset löytöretkeilijöihin (7-9-vuotiaat), seikkailijoihin (10-12-vuotiaat) ja valloittajiin (13-15-vuotiaat).

- Kilpailu on loistava väline kasvuun, kun sitä käsitellään oikein. Erilaisten tunnetilojen kokeminen tutussa porukassa ja valmentajan läsnä ollessa lisää lapsen tunnetaitoja ja itseluottamusta sekä vahvistaa uskoa elämään, sanoi Keränen.

KilpaILO puhutti koko lasten ja nuorten urheilun kenttää
Nuori Suomi toteutti kampanjan yhdessä Veikkauksen, lajiliittojen ja Sinettiseurojen kanssa. KilpaILO oli esillä tv-tietoiskussa, lehti-artikkeleissa, lehti-ilmoituksissa, netissä, julisteissa sekä Lahden, Helsingin, Kuopion ja Jyväskylän asiantuntijaseminaareissa.
- Nuori Suomi kutsuu kaikki lasten ja nuorten kilpaurheilun parissa toimivat aikuiset lisäämään lasten kilpailemisen iloa, kiteytti Nuoren Suomen pääsihteeri Teemu Japisson kampanjan tavoitteen.
____________________________________________________________________

Nuori Suomi ry (www.nuorisuomi.fi)

 

 

 

      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Edellinen kuukausi Joulukuu 2022 Seuraava kuukausi

© Nokian Pyry ry